ESET- A kiberbűnözők keresőoptimalizálásban is hatékonyak

2017.11.15.
 
Adverticum Zrt.

A kiberbűnözők meglepően sikeresek a módosított, trójai Windows Movie Maker terjesztésében, amelynek célja, hogy pénzt csaljanak ki a figyelmetlen felhasználóktól. 

Az átverés terjedését a hamis oldalak keresőoptimalizálásával segítik a bűnözők, de a Microsoft 2017 januárjában visszavont ingyenes videószerkesztő szoftvere iránti folyamatos kereslet is könnyebbé teszi a kártevők terjesztését. Az ESET szakemberei összegyűjtötték az átveréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és hogy miként lehetünk biztonságban a kártevővel szemben.

A módosított szoftvert terjesztő windows-movie-maker.org weboldal jelenleg is az első találatok között jelenik meg, ha a „Movie Maker” vagy a „Windows Movie Maker” kifejezésekre keresünk a Google keresőjével. A második legnépszerűbb kereső, a Bing esetében szintén a találatok első oldalán szerepel a weboldal. Az ESET megoldásai Win32/Hoax.MovieMaker néven azonosítják a kártevőt, és blokkolják a terjesztő oldalt is, illetve a szakemberek figyelmeztették a Microsoft és a Google szakembereit is a 2010-ben regisztrált oldal előkelő szereplésére a találati listában.